Trans-Atlantisch

Trans-Atlantisch

Trans-Atlantisch is de roman van Colum McCanns. Het zijn verweven levens tussen 1845 en 2012. De connectie is de oversteek tussen Amerika naar Ierland. In 1845 is dat Frederick Douglass voorvechter van afschaffing van de slavernij. We volgen hem tijdens een tournee door Ierland en vinden hem later terug in Amerika. Tweede verhaallijn is de oversteek van de piloten John Alcock en Arthur Brown. Het is de eerste non-stopvlucht over de Atlantische Oceaan. In 1998 is het senator George Mitchell van New York naar Belfast, grondlegger van het vredesakkoord in Noord-Ierland.
 
Hoewel het om deze mannen lijkt te gaan zijn het juist de vrouwen die de verhaallijn bepalen. Dat begint met het Ierse dienstmeisje Lily, die na een ontmoeting met Frederick Douglass naar Amerika vertrekt. Vervolgens blijkt haar dochter Emily de verslaggeefster die John Alcock en Arthur Brown hoort vertrekken richting Ierland. Het is opnieuw haar dochter Lottie die terugkeert naar Ierland en die George Mitchell ontmoet op de tennisbaan. Tenslotte is het Hannah de dochter van Lottie die het slotakkoord van het boek verzorgt.
 
Het is de hoop op het betere dat het boek voortduwt. Het is daarmee een aardige inkijk in verschillende episodes en verschillende levens. Meeleven, maar er uiteindelijk, juist door de manier waarop deze roman is opgebouwd, het idee losse delen te hebben gelezen. Iets te mooi in elkaar overlopend en teveel op effectbejag. Geen meesterwerk, wel een aardig tijdsbeeld.
 
Jan Dronkers