Hoera, ik ben social media expert!

Hoera, ik ben social media expert!

Met accounts in vrijwel alle social media, die er op dit moment toe doen, een influencers score die er kennelijk toe doet en een schare aan vrienden en connecties mag je je tegenwoordig social media expert noemen. Doe ook nog wat workshops en lees een boek en je hebt het helemaal… of niet?
 
Het gaat nog steeds om zenden en ontvangen, om mededelen en luisteren. Het is alleen sneller en vluchtiger. Je bouwt een publiek op – tenminste als je pracht van bedrijf tot klant – en je zendt boodschappen uit. Soms wordt er teruggepraat, meestal wordt er geliked (wat inmiddels ook al een werkwoord lijkt). Het publiek is in het algemeen te verdelen in twee categorieën, de kijkers en de lezers. Voor beiden is het visuele aspect belangrijk, maar de eerste categorie is nu niet bepaald het publiek dat ook daadwerkelijk zal kopen. De lezers hebben een bredere interesse en staan langer stil bij hetgeen wordt geboden. Om het plat te zeggen, het aantal likes zegt niets over het daadwerkelijke bereik. Het aantal shares zegt iets meer, maar het belangrijkste is uiteraard de meting of er een omzettoename is. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het aanwezig zijn op de social media imagoverhogend is en dat dat uiteindelijk resulteert in een hogere graad van klantenbinding.
 
Omzet en vertrouwen in het bedrijf dat de producten aanbiedt, zijn de enige zaken die tellen. Daarbij hoort nog steeds persoonlijk contact, maar ook in toenemende mate aandacht op de digitale snelweg. Wil je het goed doen dan zal het meer moeten zijn dan een leuk hoekje op het net. Je zult de juiste mix moeten vinden tussen entertainment, info en what’s is in it for me. Het is lastig die mix te bepalen omdat deze ook nog eens aan verandering onderhevig is. Soms wordt op beeld niet gereageerd, soms is beeld de drager. Soms wil de kijker ‘zon’, soms wil hij of zij bevestigd worden in zijn eigen somberheid. Geen pijl op te trekken? Jawel het gaat ook hier om de grootste gemene deler. Blijf verrassen, blijf zenden. Wissel het af: op twitter, facebook en al die andere media. En weet je, af en toe helpt een direct mail in de vorm van een gewone brief. Ja echt, met een postzegel en een persoonlijke boodschap.
 
Jan Dronkers