De Cirkel - Dave Eggers

De Cirkel - Dave Eggers

Wat Dave Eggers met De Cirkel doet, is het intrappen van een open deur.  Wendingen zie je mijlenver aankomen en het verhaal is te dun voor de dikte van het boek. Hoofdpersoon Mae Holland stapt met open ogen in de valkuilen van social media. Sterker, ze wordt onderdeel van een machinerie die niet te stoppen is. Google en Facebook staan model voor de Cirkel, maar naar het lijkt zonder inhoudelijke kennis.
 
Het is goed om de gevaren van social media in kaart te brengen en de lezer erop te attenderen wat het betekent als je je privacy opgeeft. Maar het boek leest moeizaam, is te gekunsteld om een echte opvolger van 1984 te kunnen zijn. Een aquarium met daarin een haai die alles verscheurd, als metafoor voor de machtige bedrijven uit silicon valley, is een van de dieptepunten van het boek.
 
Als roman niet geslaagd, maar als gedachtegang is de Cirkel een spiegel. Eentje die uitkomt bij Big data. Wat is onze vrijheid van meningsuiting waard als die wordt bepaald door de informatie die we te zien krijgen, gebaseerd op onze vorige zoekopdracht. We hebben ogenschijnlijk onbeperkt toegang, maar feitelijk niet als datgene wat je werkelijk wilt weten resultaat 618.000 is. Voor Google is de cirkel bijna rond, gestuurde informatie waar veel geld aan verdiend wordt. Weet daarom wat je zoekt en vooral hoe je zoekt.
 
Jan Dronkers