Code oranje!

Code oranje!

Winter, sneeuw, ijzel… het KNMI zet hoog in met code oranje voor de noordelijke provincies als de eerste sneeuwbuien een feit zijn. Ander bericht: Nederland is ten opzichte van vorig jaar twintig procent groener. De kop doet anders vermoeden, ook in dit geval gaat het over de kwakkel winter. Waar nog enige hoop gloorde als het gaat om duurzaamheid wordt dat direct de kop ingedrukt, want het gaat om het feit dat we groen gras hebben en ook dat er al wat lente tekenen zijn.
 
Het zijn de dingen van alle dag; woon je niet in het noorden dan is het een graad of zeven en is er in geen velden of wegen sneeuw te bekennen. Regionale verschillen zijn groot. Op alle terreinen zelfs, want hoewel Nederland klein is, is de diversiteit enorm. Kijk naar de politiek, de economie, de gaswinning, de taal. Om het even wat: een noordeling zal anders reageren dan een Limburger. Een Zeeuw zal zich bijna schamen voor een Amsterdammer en wat te denken van nul tien.
 
Het zijn de verschillen die zorgen voor nuance. Die zorgen voor verwondering en het mogelijk maken dat we een samenleving vormen. Het zijn de verschillen die het land zo mooi maken. En dat op de vierkante kilometer.
 
Jan Dronkers