Vrij schrijven

Vrij schrijven

De laatste weken veel geschreven en niet geplaatst op welke site dan ook. De reden? Onzekerheid over de boodschap, want mag je je mening in een artikel vervatten. Natuurlijk, maar het resultaat kan anders overkomen dan bedoeld en dat maakt althans bij mij onzeker.
 
Af en toe zit je met opgekropte woede een stuk te tikken. Het vlamt eruit. Je leest het terug en denkt niet genuanceerd genoeg. Gedachten vormen zich, trekken zich weer terug. Onder de douche krijg je een idee, je werkt het uit en dan blijkt weer, dat schrijven balanceren is.
 
Bij een opdracht waarbij de tekens tellen, weet je dat je moet schaven. Zinnen er uit, andere formuleringen. Net even die toon veranderen, wegleggen en opnieuw bekijken.
 
Je weet dat wanneer het eenmaal gepubliceerd is, je het niet meer leest. Ja, soms bij het samenstellen van een overzicht. Opnieuw pak je de schaaf, er gaat wat af en er komt wat bij. Uiteindelijk merk je dat het gaat om kilometers maken. Je taalgevoel bijstellen en veel, veel weggooien. En wie weet er later op terugkomen.
 
Jan Dronkers