Schatten

Schatten

Schatkamers zijn het de kasten met meer dan 50.000 dia’s en negatieven die ook wel Verzameld Werk heten. Beeld van Volvo Trucks vanaf circa 1956, MAN in de periode
’85 – ’90. Bouw in Nederland vanaf 1985 en wat te denken van de horeca eind jaren tachtig. Het is teveel om op te noemen. Het archief ontsluiten is datgene wat we de komende jaren gaan doen.

 

We beginnen met kleinbeeld dia’s uit 1985.  Beeld dat gemaakt is in Brazilië en de dan grootste dam ter wereld: De Itaipudam (Braziliaans: Itaipu; Guaraní: Itaipu; Spaans Itaipú). Het is een Braziliaans-Paraguyaanse stuwdam in de rivier de Paraná op de grens van de Braziliaanse staat Paraná en Paraguay. Met de bouw werd in 1971 begonnen. Sinds 1984 is de dam in bedrijf en wordt beheerd door de bi-nationale maatschappij Itaipu Binacional. In 1985 werd er nog volop gebouwd.

De naam "Itaipu" is ontleend aan een eiland in de buurt van de bouwplaats. In hetGuaraní betekent Itaipu "het geluid van een steen". De Amerikaanse componist Philip Glass heeft ter ere van de dam een symfonische cantate geschreven onder de titelItaipu.

De Itaipudam heeft een lengte van 7,7 km en is 196 meter hoog en is nu de op een na grootste stuwdam ter wereld. Alleen de Drieklovendam in China is groter. Hetstuwmeer dat door aanleg van de stuwdam is ontstaan, heeft een oppervlakte van 1350 km² en is 170 km lang. (bron wikipedia)

 

Jan Dronkers