Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glaneis een gemeente en plaats in Frankrijk. Het dorp werd in 1944 verwoest in het bloedbad van Oradour-sur-Glane. Na de oorlog werd het dorp nabij de ruïnes herbouwd.
 
Het dorp werd 10 juni 1944 door het eerste regiment 'Der Führer' van de 2. SS-Panzer-Division Das Reich ingesloten en uiteindelijk verwoest. Bij deze overval werden 642 mensen vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.
 
Na de oorlog werd besloten dat het een monument moest worden. De overgebleven inwoners kregen een dorp vlakbij het verwoeste dorp. Om te onderstrepen dat de waanzin niet stopte werd bedacht dat de inwoners alleen zwarte kleding mochten dragen en dat de huizen van het nieuwe dorp grijs moesten zijn.
Het verwoeste dorp staat er nog steeds; een ondergronds museum verschaft toegang tot de ruïnes; het is een sinister beeld. De stilte die bij de ingang wordt gevraagd van de bezoekers wordt in hoge mate gerespecteerd. Het zijn niet de verwoeste huizen die de meeste indruk maken. Het zijn kinderen die huilend in een wandelwagen door het dorp gereden worden. De stilte gecombineerd met kindergeschrei, een boodschap voor de toekomst.
 
Jan Dronkers

Bron: onder meer Wikipedia