Open Ratio

Open Ratio

Met E-marketing is meten en weten realiteit geworden. In de B2B is, uit onderzoek, gebleken dat 22,76% van de E-letters geopend wordt. In de B2C markt is dat 26,39%. Dit zijn gemiddelden. In 2011 werden er 11,5 miljard mails in Nederland verzonden. Er zijn ook andere onderzoeken, daaruit blijkt dat gemiddelde open ratio slechts 10,8% is. Terwijl het doorklikken uitkomt op 2,5 %. Wat opvallend is, eigenlijk natuurlijk niet, dat steeds meer mensen de mail openen op een tablet of smartphone. Daarin zijn toenames te zien met circa 10%. Een beweging die overigens weer aan het afvlakken is.

 

Er wordt veel zin en onzin verteld over het nut van E-marketing. Wanneer is het beste moment van verzenden? Wat is de benchmark? Welke acties doen het goed? Om de eerste vraag te beantwoorden, dat hangt van de branche af. We zien een duidelijke concentratie op dinsdag en donderdag, maar ook woensdag en vrijdag doen het goed. Een en ander heeft ook te maken met de boodschap. Een benchmark is niet goed te geven, omdat opnieuw dat afhankelijk is van de sector. In de transportwereld gaan we uit van 30% open ratio (gebaseerd op cijfers van de afgelopen vijf jaar over 16 klanten). In de bouw ligt dat percentage lager circa 15%. Doorklikken beweegt zich bij beiden rond de 28%. Wat we verder zien is dat hoe dichter de boodschap bij de ontvanger staat, des te hoger is de doorklik ratio. Nieuwe producten doen het ook goed, zo scoorden we bij de laatste productintroductie een doorklik van ruim 50%.

 

Om succesvol te blijven, zal er nog meer aandacht aan de content gegeven moeten worden. Daar kan de winst geboekt worden, ook in beeld en opmaak. Meerwaarde genereren door aandacht, dat zal de toekomst zijn.

 

Jan Dronkers