Niet verbonden (2)

Niet verbonden (2)

‘Zo'n 500.000 mensen op het platteland van Nederland hebben geen internet of hebben een slechte internetverbinding. Als daar niets aan wordt gedaan, trekken, volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, steeds meer mensen weg van het platteland.’ Daar sta je toch even van te kijken. Gelukkig is er ook het bericht dat dat Nederlanders samen met de Zweden aan kop gaan wat betreft internetgebruik in Europa. In beide landen gebruikt 94% van de bevolking internet. Ook mobiel liggen we ver boven het gemiddelde, maar pakken we niet de koppositie.
 
Wacht even, er zijn 16.791.708 Nederlanders, 94% is gelijk aan  15.784.198 Nederlanders. Pakweg 1 miljoen Nederlanders gebruikt internet dus niet, waarvan nu bekend is, althans in de berichtgeving, dat de helft daarvan op het platteland woont.
 
Toch is er iets vreemd aan beide berichten. Nederland telt namelijk ongeveer 800.000 mensen die ouder zijn dan 80 jaar. En in de categorie nul tot vier tellen we 720.000 inwoners. Als we gemakshalve aannemen dat een kwart van de ouderen wel internet gebruikt, hebben we nog steeds 1,3 miljoen mensen die vanwege de leeftijd geen internet gebruikt. Als de vierjarigen wel allemaal internet gebruiken, blijven we zitten met 1,1 miljoen inwoners, die geen internet gebruiken. Het lijkt me sterk dat die allemaal op het platteland wonen…
 
Jan Dronkers