De kracht van tekst!

De kracht van tekst!

Natuurlijk: een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Een afbeelding kan ontroeren, prikkelen en bewegen. Een beeld kan in een klap duidelijk maken wat de essentie is van een vraagstuk, maar een beeld kan ook afleiden van de werkelijkheid. Het kan de nuance vervagen.

Onze maatschappij is visueel ingesteld, nee iets preciezer: wij zijn visueel ingesteld. Het maakt dat we minder lezen, meer kijken. Dat wat er daadwerkelijk toe doet, niet meer -gehoord wordt. Je ziet het terug in de protesten van deze tijd, in de tv-programma’s, je hoort het op de radio en je ziet het in de bladen. Er moet worden uitgepakt. Voor zover er een verhaal verteld kan worden, is het teruggebracht tot een soundbyte.  Het maakt dat we afglijden naar een zwart-wit maatschappij. Er wordt geen tijd meer genomen voor het schetsen, het componeren van een goed verhaal. Je moet duiden, zeker nu. Internet is sneller dan het gedrukte woord en dus zal je moeten zoeken naar verdieping.
 
Het speelt zich af op allerlei vlakken; de pensioendiscussie, de armoedediscussie, de groene discussie. Bewust gebruik ik het woord discussie, dat in deze verbanden feitelijk geen enkele rol speelt. Het is zwart of het is wit. Dit is geen pleidooi voor het eeuwige polderen, het is een pleidooi voor nuancering, voor duiding en daar hoort een gedegen verhaal bij. Je kunt het niet vertellen in 140 tekens, je kunt het niet verpakken in 350 woorden. Onderzoek en speel met taal… plaats er zo nodig een beeld bij.
 
Jan Dronkers